Spoštovani,

Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja ICOMOS obeležuje vsako leto 18. aprila Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij.

Letošnja tema mednarodnega dneva je Dediščina za generacije in je namenjena osveščanju o pomena prenosa znanj med generacijami, še posebej povezovanju in opolnomočenju mladih za delo na področju varovanja kulturne dediščine. Vodilo letošnjega praznovanja je misel Nelsona Mandele: “Mladi današnjega dne so voditelji prihodnosti.” S tem izhodiščem organiziramo tudi letošnje aktivnosti praznovanja Mednarodnega dneva spomenikov in spomeniških območij v Sloveniji.

ICOMOS Slovenija tradicionalno pripravlja dogodke ob 18. aprilu na Fakulteti za arhitekturo UL, da tako naše aktivnosti dosežejo čim večje število mladih.

Letos bosta ob 18. aprilu organizirana dva dogodka in sicer odprtje razstave Dediščina nas oblikuje in povezuje, ki so jo študenti predmeta Interpretacija dediščine pripravili s sodelovanjem strokovnjakov združenja ICOMOS Slovenija, ter okrogla miza z naslovom Prihodnost dediščine v očeh mladih, ki jo bodo zasnovali mladi slovenski strokovnjaki skupaj s študenti, ki jih varovanje dediščine zanima in zadeva.

K obema dogodkoma predvsem pa k sodelovanju na okrogli mizi vabljeni vsi mladi, ki se ukvarjate pri svojem študiju ali delu s kulturno dediščino. Sodelujete lahko kot udeleženci okrogle mize ali aktivni predavatelji s kratkimi predstavitvami svojega dela, raziskovanja ali udejstvovanja na področju varovanja kulturne dediščina.

Prosimo, da vsi ki bi radi predstavili svoje delo, sporočite to do 15. 4. 2018 na naslov info@icomos.si, da bomo lažje organizirali dogodek.

Srečanja se bodo kot gostje udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kulturo, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in strokovnjaki povezani v združenje ICOMOS, da bomo skupaj govorili o prihodnosti naše dediščine in boljšem organiziranju mladih strokovnjakov, ki na področju delujejo.

Praznovanje 18. aprila začenjamo z otvoritvijo razstave ob 16. uri v avli Fakultete za arhitekturo, Zoisova 12, Ljubljana.

Lepo vabljeni in prosimo, da sporočilo in vabilo delite z vsemi, ki bi jih dogodek utegnil zanimati.

V imenu združenja ICOMOS Slovenija

Dr. Sonja Ifko, predsednica

Vabilo (pdf)

Galerija slik dogodka

 

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)